Veelgestelde vragen

Wanneer gebruik ik het juiste product? Kan mijn kachel dit aan? En nog meer van deze vragen beantwoorden wij graag voor u. Mocht u toch nog een vraag hebben kunt u die altijd stellen.  

 1. Waarvoor kunt u biomassa gebruiken?

  Biomassa kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Bij grotere bedrijven, zoals veehouders, en in kassen wordt al gebruik gemaakt van biomassa.

 2. Wat is het voordeel om biomassa te gebruiken ?

  Met het gebruik van biomassa helpt u mee om de CO2-uitstoot te verlagen. Het verstookte hout doet al mee in de koolstofcyclus. Daarnaast is het voordeliger om op biomassa over te stappen, wanneer u meer dan 3500 m3 gas per jaar verstookt.

 3. Wat is biomassa?

  Biomassa is natuurlijk afvalmateriaal wat gebruikt kan worden als energie, door middel van verbranding.

 4. Welke verschillende kwaliteitsklassen zijn er?

  Voor de houtpellets zijn er drie verschillende kwaliteitsklassen. EN Plus A1, EN Plus A2 en EN Plus B. EN Plus A1 is het zuiverste materiaal wat er onder de houtpellets te krijgen is. Daarnaast is de EN Plus A2 kwaliteit ook van zuiver materiaal gemaakt. Hier is alleen meer kans op lijmresten, met een percentage van o,3% ammoniak. Daarnaast zijn er ook nog EN Plus B pellets die gemaakt zijn uit afvalhout.

  Houtsnippers zijn er in drie verschillende kwaliteitsklassen. A-hout, B-hout en C-hout. A-hout is schoon en onbehandeld hout. B-hout is verlijmd, geverfd en/of gelakt hout. Zoals triplex, multiplex en spaanplaat. Dit product wordt, voordat het geleverd wordt, gezeefd en ontdaan van metalen. C-hout wordt ook wel geïmpregneerd of verduurzaamd hout genoemd. Verduurzaamd hout klinkt milieuvriendelijk, maar dit hout is behandeld met stoffen waardoor de levensduur wordt verlengd.

 5. Waarop wordt de biomassa vooraf aan uitlevering gecontroleerd?

  Er wordt gecontroleerd of het materiaal aan de kwaliteitseisen voldoet en of er geen onbruikbare materialen in het product zitten.

 6. Kan de kwaliteit gegarandeerd worden?

  Ja, op de productiebedrijven worden onafhankelijke controles uitgevoerd. De samenstelling wordt gecontroleerd en de calorische waarde van het product wordt door middel van een analyse vastgesteld.